Кері қайту
Қандағы мышьяк (As).

Күшән – бұл бейорганикалық қосылыстары адам ағзасында жинақталған кезде уытты қасиеттерін көрсететін металлоид. Бұл химиялық элемент табиғатта металл рудаларының құрамында өте кең таралған, сол жерден ол суға, өсімдіктерге және атмосфераға түседі. Күшән қосылыстары дәстүрлі түрде уланумен байланысты болғанына қарамастан, әрбір адам оны күн сайын шамамен 20-50 мкг мөлшерінде тамақ өнімдерімен тұтынады. Ол алма, қызанақ, қызыл шарап, шоколад, шошқа еті, тауық еті, ұнда болады. Әсіресе, теңіз өнімдері күшәнге бай. Тамақ өнімдерінде күшән өзінің улы емес түрінде арсенобетаиннің органикалық қосылысы түрінде болады. Күшәннің бейорганикалық қосылыстары (арсениттер мен арсенаттар) клиникалық айқын уланудың себебі болуы мүмкін. Соңғы уақытта жіті промиелоцитарлық лейкозды емдеуде күшән триоксидін пайдаланудың оң әсері байқалды. Бұл ретте препараттың терапевтік дозалары (0,07-0,17 мг/кг/күн) пайдаланылатынына қарамастан, кейбір жағдайларда жіті уланудың клиникалық әсерлері, бірінші кезекте жүрек ырғағының бұзылуы байқалады. Егде жастағы пациенттерде, сондай-ақ гипокалиемия және гипомагнезиемия және ілеспе жүрек аурулары бар пациенттерде күшән триоксидін енгізуге реакцияны бағалау өте қиын. Күшән триоксидінің дозасын осы заттың қандағы концентрациясын ескере отырып таңдаған жөн. Сондай-ақ қандағы күшән деңгейі осы препаратпен емдеуге байланысты асқынулардың дамуы кезінде өлшенеді.