Бұршақ оңтүстік-батыс Азияда пайда болған шығар, бірақ бүкіл әлемге таралды. Жасыл бұршақ - Ұлыбритания мен АҚШ-тағы ең танымал өңделетін көкөніс.
Жасыл бұршақ жаңа, консервіленген немесе мұздатылған түрде сатылады. Оларды көкөніс ретінде бөлек дайындауға немесе басқа тағамдарға қосуға болады. Оларды өніп, салаттарға, сорпаларға және т.б. қосуға болады.
Бұршақ құрамында бірқатар аллергендер бар, олардың кейбіреулері сипатталған.
Бұршақ дақылдары балалар мен ересектерде аллергиялық реакциялар тудыратын ең көп таралған тағамдардың бірі болып табылады. Бұршақ, бұршақ тұқымдастар, әдетте, сезімтал адамдарда тағамдық аллергия белгілерін тудыруы мүмкін, ал сезімтал адамдарда бұршаққа IgE антиденелері табылды. Хабарланған белгілерге атопиялық дерматит, демікпе, ринит, ангиоэдема, дерматит, ауыз қуысының қышуы, жүрек айнуы, құсу және іш өту жатады.
Бұршақ пісіру кезінде буға ұшырағаннан кейін демікпе тудырады. Бұршақ ұнының әсерінен кейін кәсіби демікпе туралы да хабарланды.
Адам қанында ерекше IgE - Бұршақ, f12 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны