Күнжіт (Sesamum indicum) — ең көне майлы өсімдіктердің бірі, Pedaliaceae тұқымдастарына жатады және Sesamum тұқымдасының кең таралған түрі болып табылады. Азия мен Африкаға әлемдегі күнжіт тұқымының 96% тиесілі.
Ол Таяу Шығыс тағамдарында және Жерорта теңізі диетасында кеңінен қолданылады және АҚШ-тағы нан, тахини сияқты тұздықтар немесе халуа сияқты кондитерлік өнімдер сияқты әртүрлі тағамдарда жиі қолданылады.
АҚШ, Мексика, Канада және Еуропада күнжіт аллергиясының таралуы Австралияда 0,1% және 0,8% құрайды. Бұл АҚШ-тағы балалардағы тағамдық аллергия бойынша тоғызыншы, ең көп таралған үшінші тағамдық аллерген және Израильдегі балаларда анафилаксияны тудыратын екінші ең көп таралған тағамдық аллерген болып саналады. Австралия, Канада, Еуропа және Жаңа Зеландия күнжітті тағамдық таңбалауын қажет ететін басым тағамдық аллерген деп таныды, бірақ бұл қазіргі уақытта АҚШ-та міндетті емес.
Күнжіт тұқымын толығымен немесе тағамның бір бөлігі ретінде тұтыну әртүрлі белгілерге әкелуі мүмкін: қайталанатын ысқырықты және ентігу эпизодтарынан байқалатын тағамдық аллергиядан бастап демікпе, атопиялық дерматит және анафилаксияға дейін. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымының (ДДҰ) Аллергендер номенклатурасы жөніндегі кіші комитеті /Халықаралық иммунологиялық қоғамдар одағы (IUIS) күнжіт аллергендерінің жеті компонентін тіркеді: төрт қосалқы ақуыз, соның ішінде екі 2S-альбумин (Ses i 1 және Ses i 2) және екі 11S глобулин (Ses i 6 және Ses i 7), күнжіт сығындысы құрамында сондай-ақ екі олеозин (Ses i 4 және Ses i 5) және бір вицилин тәріздес 7S глобулин (Ses i 3) бар.
Күнжітке аллергия жержаңғақ пен орман жаңғақтарына (қарағай жаңғағы, макадамия, бразилия жаңғағы және орман жаңғағы) аллергиясы бар емделушілерде жиі қатар жүретіні хабарланды.
Адам қанында ерекше IgE - Күнжіт, f10 анықтау ағзаның осы аллергенге реакциясын көрсетеді.
Зерттеу әдісі: ImmunoCAP әдісі (Қатты фазадағы иммунофлуоресценция)
Өлшем бірліктері: kU/l
Зерттеуге арналған биоматериал: күретамыр қаны